Woonfraude wordt in Amsterdam digitaal opgezocht


De gemeente Amsterdam gaat in 2016 meer moeite doen om illegale hotels en woonfraude te ontmaskeren. Vanaf april 2016 wordt er dan ook via een digitale informatieanalyse en scrapen gezocht naar woningen waarbij de verhuur niet aan bepaalde gestelde regels voldoet en naar woningen die structureel zijn verhuurd, maar waarbij dit niet mocht.

Door te scrapen wordt automatisch informatie verzameld over woningen door middel van verschillende databases van andere bedrijven met elkaar te koppelen. De gemeente Amsterdam zal dan ook onder andere via boekingssites informatie vergaren over zaken die niet helemaal legaal zijn. Hierbij richt de gemeente zich voornamelijk op huiseigenaren die zelf niet meer in hun eigen woning wonen en deze woning aan toeristen verhuren. Ook komt het voor dat huiseigenaren verschillende woningen bezitten en deze tegelijkertijd aan toeristen verhuren. Ook deze groep eigenaren zal het moeten ontgelden door deze nieuwe manier van het opsporen van woonfraude in Amsterdam.

De gemeente trad de laatste jaren dan ook pas op wanneer omwonenden een tip gaven over een specifieke woning. In 2016 pakt de gemeente Amsterdam het dan ook anders aan en hoopt op deze effectievere manier van handhaven iets te kunnen doen tegen de woning schaarste die heerste in de stad.

 

 

Uiteraard is het ook nog steeds mogelijk om direct als omwonende woonfraude te melden bij de gemeente. Dit kun je bijvoorbeeld doen wanneer je vermoedt dat een eigenaar een woning illegaal onderverhuurt of dat een adres ten onrechte wordt gebruikt om een uitkering of huurtoeslag te krijgen. Ook kun je een melding maken bij de gemeente wanneer je vermoedt dat de woning voor criminele activiteiten wordt gebruikt.

De gemeente heeft het dan ook eenvoudig gemaakt voor bewoners om dergelijke woningen te melden. Zo is het onder andere mogelijk om anoniem een formulier via de website van de gemeente in te vullen. Hierdoor wordt het aantrekkelijker gemaakt om een woning te melden wanneer, omdat je minder risico loopt op represailles.

Het kan zijn dat de melding die je gemaakt hebt niet duidelijk genoeg is voor de gemeente. Er kan dan besloten worden om contact met je op te nemen. Ook wanneer je een anonieme melding wilt maken kun je aangeven of de gemeente contact met je op mag nemen. De gemeente garandeert daarnaast ook dat je gegevens die je achterlaat met alle zorg worden geheim gehouden.

Nadat je een melding hebt gemaakt wordt deze vertrouwelijk behandeld door de gemeente. Zij starten in de meeste gevallen dan ook een onderzoek om verder informatie te verkrijgen over de gemelde woning. Tijdens het melden van de woning kun je ook aangeven of je op de hoogte gehouden wilt worden van het resultaat van het onderzoek. Wanneer je hebt aangegeven dit resultaat te willen ontvangen krijg je meestal na een paar manden een e-mail bericht van de gemeente.